Alapvető etikett a fodrásznál.

2024.03.18

Az első benyomás mindig meghatározó, amikor vendégként érkezel egy fodrász szalonba. A látogatásod sikeres és kellemes élményének érdekében néhány alapvető etikett szabályra érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben körbejárjuk, hogyan kell viselkedni fodrásznál vendégként, különféle szempontokat megvilágítva.

Az Érkezés

Az időzítés alapvető fontosságú, tehát mindig érkezz időben az előre egyeztetett időpontra. Ez segít elkerülni az esetleges késéseket és zökkenőmentessé teszi a szolgáltatást mindkét fél számára.  

Kommunikáció és Előkészületek

Ne hagyj helyet félreértéseknek! Még mielőtt “belevágnál” a szolgáltatásba, egyeztess a fodrásszal a kívánt hajvágás vagy stílusról. Ha van ötleted vagy inspirációs képed a kívánt frizuráról, hozd el, hogy könnyebben megértsétek egymást. Így lesz nyitottság mindkét fél részéről az elképzelések és javaslatok tekintetében.

Hajápolás és Előkészületek

A hajad állapota meghatározó a szolgáltatás minőségében. Győződj meg róla, hogy hajad tiszta és száraz legyen, hiszen így a fodrász pontosabban láthatja a haj szerkezetét. Azonban kerüld a túlzott mennyiségű stylingtermék használatát, mivel ez nehezítheti a fodrász munkáját.
A népi hiedelmekkel ellentétben a hajfestéshez aranylag tiszta hajra van szükség. A mai modern anyagok nem képesek egy komoly zsír vagy lakk rétegen áthatolni, így a hajfestés sem lesh tökéletes. 

Nyitottság és Kommunikáció

Bátran oszd meg a fodrásszal, ha bármilyen speciális igényed vagy problémád van a hajaddal kapcsolatban. Például, ha érzékeny a fejbőröd, vagy ha korábban problémáid voltak a hajfestéssel. A nyitott kommunikáció hozzájárul ahhoz, hogy a fodrász személyre szabottan tudjon dolgozni.

Türelem és Nyugalom

A szolgáltatás során türelmes és nyugodt hozzáállásra van szükség mindkét fél részéről. Hagyd, hogy a fodrász kényelmesen végezze el a munkáját, és kövesse el a szükséges lépéseket a kívánt eredmény érdekében. A nyugalom megőrzése segíthet elkerülni a felesleges feszültséget és javítja az élményt.

Visszajelzés és Búcsúzkodás

Ha elégedett vagy a végeredménnyel, mindenképp fejezd ki elégedettségedet. Mondj köszönetet a fodrásznak a munkájáért. Amennyiben van valamilyen észrevételed vagy kéréseid, nyugodtan oszd meg vele, hogy azonnal segíthessen. A pozitív vagy konstruktív visszajelzés fontos a szolgáltatás minőségének fejlesztése szempontjából. Ahhogy szokták mondani, néma gyereknek anyja sem érti…

A Visszatérés

Ha elégedett voltál a szolgáltatással, jelezd, hogy szívesen visszatérsz. Ez hosszú távú kapcsolatot építhet ki a fodrásszal, és a jövőben könnyebben megértitek egymást, mivel ismeritek egymás igényeit és stílusát.

A fodrászati szalonban való vendégként való viselkedés során a kölcsönös tisztelet, nyitottság és precizitás kulcsszerepet játszanak. Ezek az alapelvek hozzájárulnak ahhoz, hogy a fodrászati élmény mindkét fél számára pozitív legyen. Legyél az elvárásokkal tisztában, és élvezd a frissítő hajvágás vagy színezés élményét!

Sz.T.